Paskelbimo data: 2019-10-29

Tiesioginio benzino įpurškimo sistemų uždegimo žvakės

Benzininiuose tiesioginio įpurškimo varikliuose uždegimo žvakių centrinis elektrodas turi būti uždegamo mišinio sraute. „Bosch“ uždegimo žvakės tiksliai įsisuka į reikiamą gylį, degimo kameroje išlenda tiek, kiek reikia, o jų korpusinis elektrodas atitinkamuose tiesioginio įpurškimo varikliuose orientuojamas, kaip numatė gamintojo.

NAUJOS KONCEPCIJOS VARIKLIAI - AUGANTI RINKOS DALIS

Aukštas efektyvumas ir degalų taupymas yra vieni svarbiausių reikalavimų, kurie keliami šiuolaikiniams varikliams. Važiavimas automobiliu – tai ne vien patogumas ir greitis, bet ir galiojančių išmetamų teršalų bei degalų sąnaudų reikalavimų laikymasis. Dėl to nuolat auga benzininių tiesioginio įpurškimo variklių su aukštaslėgiais turbokompresoriais skaičius. Auganti rinka – tai didėjantis šių sistemų techninės priežiūros ir remonto užsakymų potencialas servisams. Šiuolaikinių sistemų remonto procedūros ir reguliavimo duomenys iš dalies pasikeitė, todėl servisams labai reikia naujausios informacijos net apie tai, kaip keisti uždegimo žvakes.


TIESIOGINIO BENZINO ĮPURŠKIMO SISTEMOSE TAIKOMI GRIEŽTI REIKALAVIMAI

Tiesioginio benzino įpurškimo sistemos, palyginti su savaiminio įsiurbimo varikliais, yra pranašesnės keletu aspektų, pavyzdžiui, didesniu efektyvumu, mažesnėmis degalų sąnaudomis ir mažiau taršiomis išmetamosiomis dujomis. Laikantis dydžio mažinimo principo, mažinamas ir cilindrų skaičius bei jų darbinis tūris. Pageidaujamos darbinės charakteristikos pasiekiamos įrengiant turbokompresorius. Vietos degimo kameroje ir cilindrų galvoje taip pat atitinkamai sumažėja. Jei tiesioginio benzino įpurškimo sistemoje srautas nukreipiamas purkštuku, atstumas tarp uždegimo žvakių ir purkštukų būna labai mažas. Abu šie įtaisai įrengiami tarp įsiurbimo ir išmetimo vožtuvų. Veikiant aerodinamikos dėsniams, vėlyvojoje suspaudimo takto fazėje įpurkšti degalai sparčiai susimaišo su kameroje esančiu oru.
Nukreipus elektrodą į purškiamų degalų srautą, sąnaudomis ir mažiau taršiomis išmetamosiomis dujomis. Laikantis dydžio mažinimo principo, mažinamas ir cilindrų skaičius bei jų darbinis tūris. Pageidaujamos darbinės charakteristikos pasiekiamos įrengiant turbokompresorius. Vietos degimo kameroje ir cilindrų galvoje taip pat atitinkamai sumažėja. Jei tiesioginio benzino įpurškimo sistemoje srautas nukreipiamas purkštuku, atstumas tarp uždegimo žvakių ir purkštukų būna labai mažas. Abu šie įtaisai įrengiami tarp įsiurbimo ir išmetimo vožtuvų. Veikiant aerodinamikos dėsniams, vėlyvojoje suspaudimo takto fazėje įpurkšti degalai sparčiai susimaišo su kameroje esančiu oru. Nukreipus elektrodą į purškiamų degalų srautą, užtikrinamas ypač patikimas oro ir degalų mišinio uždegimas esant įvairioms variklio sukimosi greičio ir apkrovos sąlygoms. 


„BOSCH“ UŽDEGIMO ŽVAKĖS, SKIRTOS BENZININIAMS TIESIOGINIO ĮPURŠKIMO VARIKLIAMS 

Benzininiams tiesioginio įpurškimo varikliams skirtų „Bosch“ uždegimo žvakių centrinis elektrodas sulygiuotas ir privirintas taip, kad įsukus žvakę jis būtų uždegamo mišinio debesyje. Net menkiausi trukdžiai gali smarkiai pakeisti purškiamo srauto formą ir neigiamai paveikti degimo procesą. Dėl to uždegimo žvakės turi būti gaminamos ypač tiksliai. Privirinus korpusinį elektrodą, žvakės sriegimas pradedamas tiksliai nustatytame pradžios taške ir tiksliai nurodytu kampu. Patobulinta net poveržlės konstrukcija. Gniuždomosios poveržlės, pagamintos iš perlenkto lakštinio plieno, paprastai naudojamos tik uždegimo žvakėms, kurių įsukimo gylis yra iki 0,25 mm. Benzininiuose tiesioginio įpurškimo varikliuose įsukimo gylis turi būti ypač tikslus. Dėl to uždegimo žvakės juose montuojamos ne su gniuždomosiomis, bet su kietosiomis poveržlėmis. Kai mechanikas į variklį įsuka naują uždegimo žvakę, ji uždegimo kameroje užima tikslią padėtį. Kad žvakė tiktų nepriekaištingai, būtina griežtai paisyti ant pakuotės nurodytų sukimo momento verčių. Sukti reikia dinamometriniu veržliarakčiu. Veržimo pagal kampą metodas nebetinka, nes jis nėra pakankamai tikslus, todėl žvakė perveržiama arba priveržiama per mažai – kyla pavojus sugadinti uždegimo žvakę ir (arba) variklį.

KIEKVIENAM VARIKLIUI REIKIA „NUOSAVŲ“ UŽDEGIMO ŽVAKIŲ

Uždegimo žvakes „Bosch“ gamina nuo 1902 metų. Produkcijos asortimentas apima ne tik serijinės gamybos variklius, bet ir automobilių sportui skirtus modelius. Dabar jau net keletas automobilių sporto komandų į savo automobilius montuoja „Bosch“ uždegimo žvakes ir įpurškimo sistemas. Transporto priemonių gamintojai visame pasaulyje pasitiki „Bosch“ technologijomis.

Šiuolaikiniuose varikliuose su išmaniosiomis tiesioginio benzino įpurškimo sistemomis reikia tokių uždegimo žvakių, kurios tiksliai atitiktų specifinius montavimo tam tikroje degimo kameroje reikalavimus. Tai yra vienintelis būdas siekti darbinių charakteristikų, degalų ekonomijos optimizavimo ir išmetamųjų teršalų kiekio mažinimo tikslų.




Kaip ir kiekvienam remontui, uždegimo žvakių keitimui reikalingi specialūs įrankiai, kuriuos vargiai rasite savo garaže. Taip pat reikėtų paminėti, jog kai kuriems automobiliams ši procedūra yra itin sudėtinga, pavyzdžiui, gali tekti net iškelti variklį, kad pasiekti variklio galvutes, kur ir būna sumontuotos uždegimo žvakės. Geriausiai tą padarys specializuotas autoservisas, pažįstantis jūsų automobilio markę.