Paskelbimo data: 2023-11-30

Šildomi veidrodėliai: ar verta juos montuoti?

Ar per šalčius susimąstote, per kiek laiko nutirps ledas ant jūsų automobilio veidrodėlių ir galėsite efektyviai stebėti aplinką ir saugiai pasiekti kelionės tikslą?



Tokioje situacijoje šildomi veidrodėliai – tai spendimas, kurį verta apsvarstyti. Anksčiau tai buvo funkcija, skirta tik brangiausiems automobilių modeliams. Šiuo metu yra galimybė sumontuoti tokius veidrodėlius beveik kiekvienoje transporto priemonėje. Tam tikslui naudojami šildomieji įdėklai, o pats montavimo procesas užima apie 2–3 valandas. Tokio sprendimo kaina nėra aukšta, o nauda – neabejotina, ypač žiemą. Jei turite senesnį automobilį, kuris neturi šildomų veidrodėlių, susimastykite apie jų įrengimą. Taip išvengsite situacijų, kai veidrodėliai, aptraukti ledu, visiškai riboja matomumą ir gali sukelti įvairių pavojingų situacijų kelyje.

Šildomi veidrodėliai: kaip jie veikia?

Prieš paaiškindami, kaip perdaryti veidrodėlius į šildomus, parodysime, kaip jie veikia. Šildomi automobilių veidrodėliai suteikia galimybę pašildyti jų paviršių, greitai nugarinti vandenį ir grąžinti jiems tinkamą būklę.

Jie veikia šildomųjų įdėklų, esančių atbulinėje veidrodėlių pusėje, generuojamos šilumos principu. O patys įdėklai yra prijungti prie automobilio elektros instaliacijos ir, įjungus degimą, generuoja šilumą, kuri prasiskverbia pro veidrodį į jo išorinę pusę.

veidrodėlių šildymo įdėklai veikia nepriklausomai vienas nuo kito, todėl galima pašildyti tik vieną veidrodį arba abu vienu metu – tai priklauso nuo jūsų poreikių. Jums neteks sukti galvos dėl padidėjusių elektros sąnaudų, nes veidrodėliams šildyti reikia vos kelių vatų srovės.

Šildomi veidrodėliai praverčia ne tik žiemą, bet ir lietingais orais, kai drėgmė ant veidrodėlių gali riboti matomumą. Šildomi veidrodėliai greičiau išgarins drėgmę ir suteiks galimybę be kliūčių stebėti aplinką už transporto priemonės galo.

Įdomu tai, kad šildomi veidrodėliai nėra naujas išradimas. Pirmieji automobilių modeliai, kuriuose buvo įrengti šildomi veidrodėliai, pasirodė XX amžiaus 8-ajame dešimtmetyje. Šiuo metu jie tapo standartu. Jau žinote, kaip veikia šildomi veidrodėliai, dabar atėjo laikas sužinoti, kokiu būdu galite juos sumontuoti.

Kaip perdaryti veidrodėlius į šildomus?

Kaip pasidaryti veidrodėlius šildomus? Priešingai, nei atrodo, tai nėra brangi modifikacija, tačiau ji reikalauja kruopštumo ir tam tikrų automobilių elektronikos srities žinių. Todėl, jei nesate tikri savo sugebėjimais, geriau patikėkite šį darbą profesionaliam automechanikui. Bet, jei nebijote iššūkių, susipažinkite su savarankiško veidrodėlių perdarymo į šildomus procesu ir pabandykite tai padaryti patys.

Montuojant šildomus veidrodėlius reikia išmontuoti visą veidrodį ir atjungti jo elektros laidus. Bet prieš tai įsitikinkite, ar automobilyje nėra veidrodėlius valdančios elektros sistemos, nes ji pasunkins montavimą. Jei veidrodėliai turi elektrinę valdymo sistemą, šildomų veidrodėlių montavimą reikia patikėti automobilių mechanikui. Tačiau, jei neturite tokios sistemos, galite pradėti demontuoti veidrodėlio įdėklą ir jį išimti kartu su visa elektros instaliacija.

Tolesnis žingsnis – tai veidrodėlio stiklo įkaitinimas, kad suminkštėtų klijuojanti masė. Tam galite pasinaudoti paprastu plaukų džiovintuvu. Tokiu būdu galėsite švelniai atskirti stiklą nuo korpuso. Bet turite būti atsargūs, kad nepažeistumėte šių elementų. Tai padarę turėsite pašalinti nuo stiklo juodos lipnios masės likučius. Tam galite naudoti denatūruotą spiritą arba kitą tirpiklį.

Jūsų veidrodis jau yra paruoštas šildomajam įdėklui montuoti. Priklijuokite jį lipnia folija prie veidrodėlio juodos tvirtinimo dalies. Ši operacija pareikalaus didelio kruopštumo, kad atsitiktinai nebūtų užklijuotos metalinės jungtys. Jei pavyko tai padaryti, priklijuokite veidrodėlio stiklą prie įdėklo taip, kad viską sudėjus stiklas būtų centrinėje veidrodėlio korpuso dalyje.

Dabar liko tik nutiesti 2,5 mm skerspjūvio laidus pro veidrodėlio kiaurymę ir prijungti juos prie įdėklo kontaktų. Juos galima užspausti greitosiomis jungtimis arba prilituoti.

Paskutinis žingsnis – veidrodėlio įdėklo sumontavimas korpuse ir veidrodėlio prisukimas prie automobilio. Šildomų veidrodėlių montavimą galite laikyti baigtu, kai nutiesite ir prijungsite laidus prie automobilio elektros instaliacijos.

Jau žinote, kaip padaryti šildomus veidrodėlius. Tai nėra labai sudėtinga ir verta pamėginti atlikti tai savarankiškai. Atėjo laikas susipažinti su šildomuoju įdėklu, kuris yra atsakingas už veidrodėlio šildymą.

Šildomasis įdėklas: kas tai?

Automobilių veidrodėlių šildomasis įdėklas – tai plona lipni folija, kurios viduje yra metalinis šildytuvas. Jį sumontavus tiesiai po veidrodėlio stiklu, visas veidrodėlio paviršius tolygiai kaitinamas.

Įdėklai būna įvairių matmenų, todėl neturėtų būti problemų dėl jų pasirinkimo savo automobiliui. Medžiaga, iš kurios pagamintas įdėklas, yra labai tvirta ir atspari mechaniniams pažeidimams. Be to, ji greitai perduoda šilumą ir tai užtikrina efektyvų veikimą. Svarbu atsiminti, kad, priešingai nei sėdynių šildomųjų įdėklų, veidrodėlių įdėklų negalima karpyti, nes tai gali sukelti netolygų šilumos pasiskirstymą paviršiuje ir temperatūros kilimą, kuris blogiausiu atveju gali net sukelti gaisrą.

Ne vienam šildomų veidrodėlių įrengimu suinteresuotam asmeniui yra svarbi tam naudojamų įdėklų kaina. „Įvairių modelių galima nusipirkti už prieinamą kainą. Brangesni būna tie, kurie yra didesnių matmenų, pvz., 340 × 145 mm, arba pritaikyti asferiniams veidrodėliams. Verta atsiminti, kad įtampa turi būti 12 V, t. y. tokia pati, kaip ir automobilio elektros instaliacijoje. Tuo atveju, kai norite sumontuoti šildomąjį įdėklą sunkvežimyje, kurio elektros instaliacijos įtampa yra 24 V, turite parinkti ir įdėklą, pritaikytą tokiai įtampai“, – pataria „Inter Cars“ ekspertas.

Žinotina, kad šildomieji įdėklai turi teigiamą temperatūrinį koeficientą. Tai reiškia, kad kylant aplinkos arba veidrodėlio temperatūrai, įdėklo galia sumažės – tai apsaugo nuo perkaitimo ir veidrodėlio pažeidimo. Tačiau po veidrodėlių atitirpinimo ir vandens išgarinimo įdėklus verta išjungti, kad pailgėtų jų naudojimo laikas.

 

Kaip prijungti įdėklus prie automobilio elektros instaliacijos?

Jau išsiaiškinome, kaip perdaryti veidrodėlius į šildomus ir kas tai yra tam naudojamas šildomasis įdėklas. Verta priminti, kaip juos prijungti prie savo automobilio elektros instaliacijos.

Šildomojo įdėklo kabelis turi būti prijungtas prie 12 V maitinimo ir transporto priemonės masės. Renkantis maitinimo šaltinį būtina atminti, kad jis turi veikti tik įjungus variklį. Tai galite patikrinti paprastu būdu, naudodami 6–24 V automobilinį testavimo prietaisą. Palikti įjungti šildomi veidrodėliai stovinčiame automobilyje gali iškrauti transporto priemonės akumuliatorių, net jei įdėklų imama srovė nėra didelė.

Šildomąjį įdėklą verta prijungti prie galinio lango šildymo sistemos. Taip išvengsite papildomo jungiklio montavimo ir juo bus patogiau naudotis. Kai įjungsite galinio lango šildymą, veidrodėlių šildytuvai įsijungs automatiškai.

Laidų pynė, kuri eina į bagažinę, dažniausiai yra šalia vairuotojo sėdynės. Todėl pasirūpinkite, kad laidai būtų pakankamai ilgi, kad pasiektų atitinkamą tašką. Teigiamą šildomojo įdėklo laidą reikia prijungti prie elektros instaliacijos pynės, o neigiamą – prie automobilio kėbulo, pvz., prie durelių.

Šildomų veidrodėlių privalumai

Šildomi veidrodėliai automobilyje pirmiausia yra siejami su patogumu ir saugumu. Dėl automatinio paviršiaus šildymo nebereikės veidrodėlio rankomis valyti aštriais įrankiais (dėl to ant stiklo paviršiaus atsiranda įbrėžimų ir dryžių). Laikui bėgant tai sukelia matomus pažeidimus ir matomumo pablogėjimą.

Veidrodėlių šildymas pagerina matomumą sunkiomis eismo sąlygomis. Per lietų arba rūką ant stiklų nusėdęs vanduo arba vandens garai greitai išgaruoja ir nepablogėja matomumas, kai jis yra ypač svarbus.

Pasirūpinkite veidrodėliais su „Inter Cars“

Jei norite keliauti saugiau ir komfortiškiau, bet apšalę veidrodėliai žiemą tampa varginančia problema, apsilankykite „Inter Cars“ parduotuvėje. Mūsų asortimente rasite šildomų veidrodėlių stiklų populiariausių markių automobiliams. Galite pasirinkti iš įvairių modelių ir rasti tokį, kuris jums geriausiai tiks. Galbūt šildymas automobilyje netenkina jūsų ir jums reikalingi šildomi sėdynių kilimėliai, kurie pagerintų kelionių komfortą? Be šildomų veidrodėlių ir šildomų kilimėlių, mūsų parduotuvėse taip pat rasite išorinių veidrodėlių korpusų, tinkančių daugeliui automobilių markių ir padėsiančių išlaikyti idealią veidrodėlių būklę.

Ar verta montuoti šildomus veidrodėlius?

Sužinojote viską apie tai, kaip perdaryti veidrodėlius į šildomus. Laikas atsakyti į klausimą, ar verta tai padaryti. Be abejo, taip – tokio elemento sumontavimas bus naudingas, nes užtikrins greitesnį veidrodėlio atitirpinimą, o tai gerokai palengvina vairavimą sunkiomis orų sąlygomis.

Šildomi veidrodėliai taip pat leidžia greičiau pradėti važiuoti, nes jie apsaugo nuo rasojimo ir apšalimo, o tai turi įtakos vairavimo saugumui. Jei gyvenate ir judate teritorijose su dideliais temperatūrų svyravimais, šildomi veidrodėliai automobilyje labai pravers.

Šio sprendimo pranašumas yra tai, kad turėdami pakankamai žinių ir patirties šia procedūrą galite atlikti savarankiškai. Tačiau, jei nesijaučiate tam pasiruošę, visada galite pasinaudoti profesionalų paslaugomis. Svarbu atminti, kad blogai atlikus montavimą, šildymas gali neveikti tinkamai.