Paskelbimo data: 2023-12-15

Ar EBD sistema padeda sutrumpinti stabdymo kelią

Automobiliuose naudojamos saugumo sistemos nėra pasirinkimo reikalas. Europos Sąjunga jau daugelį metų nustato gamintojams pareigą įrengti naujose transporto priemonėse tam tikrus technologinius sprendimus. Dar 2004 m. buvo nutarta, kad kiekvienas į rinką išleidžiamas automobilis privalo turėti sumontuotą ABS sistemą. 2009 m. Europos Komisija nutarė paskelbti atskirą teisės aktą, reguliuojantį bendrą transporto priemonių saugumą. Kitais metais dokumentas buvo iš dalies keičiamas, o 2022 m. įvyko tikra revoliucija. ES tuomet įvedė net 30 pakeitimų, susijusių su privalomomis saugumo sistemomis automobiliuose, pagamintuose po 2022 metų liepos 6 dienos. Sąraše, be kitų sistemų, atsirado greičio ribojimo asistentas, eismo juostos palaikymo sistema ir slėgio padangose matavimo sistema. Taigi, technologinių sprendimų automobiliuose gali būti tikrai daug. Daugelis jų, pavyzdžiui, EBD sistema, yra susiję su stabdymo manevru. Dar neseniai ši sistema būdavo tik „premium“ klasės automobiliuose. Šiuo metu daugelyje modelių ji yra standartinės įrangos dalis.




Kas lemia automobilio stabdymo kelio ilgį?

Stabdymo kelias – tai transporto priemonės nuvažiuotas atstumas nuo stabdžių įjungimo momento iki visiško sustojimo. Šios atkarpos ilgis priklauso nuo daugelio veiksnių. Esminis iš jų yra ne tik greitis, kuriuo juda transporto priemonė, bet ir kelio dangos pobūdis bei automobilio techninė būklė. Avarinėse situacijose taip pat svarbus vairuotojo reakcijos laikas, t. y. kaip greitai bus nuspaustas stabdžių pedalas. Tyrimų duomenimis, šis laikas sudaro nuo 0,8 iki 1 sekundės (gali būti ilgesnis, jei vairuotojas yra pavargęs arba nesusikaupęs). Be to, iki stabdžių sistemos veikimo pradžios taip pat praeina 0,3–0,4 sekundės.

Vairuotojo reakcijos laikas automobilio stabdymo keliui kartais gali būti lemtingas net dėl sekundės dalių. Tai turi didžiulę reikšmę saugumui. Jei stabdymo procesas vyksta sunkiomis sąlygomis arba dėl staigaus netikėto įvykio, padidėja paslydimo ir automobilio valdymo praradimo rizika. Sistema EBD – tai vienas iš sprendimų, skirtas iki minimumo sumažinti eismo įvykių tikimybę.

1. Greitis

Pagrindinis parametras, kuris turi įtakos transporto priemonės stabdymo keliui, yra greitis. Automobilio, judančio sausa, lygia asfalto danga, nuvažiuotas atstumas nuo stabdžių pedalo nuspaudimo iki sustojimo sudaro:

  • važiuojant 30 km/h greičiu – apie 5 m;
  • 50 km/h – 13 m;
  • 70 km/h – 25 m;
  • 90 km/h – 42 m;
  • 130 km/h – 87 m.

Skirtumai iš tikrųjų yra gana dideli, o dar reikia turėti galvoje, kad tai yra vidutinės reikšmės. Atstumas, kurį reikia nuvažiuoti, kol automobilis sustoja, pasikeis, jei atsiras papildomų sunkumų jį sustabdyti arba stabdžių sistemos techninė būklė bus prasta.

 

2. Kelio danga

Dar vienas veiksnys, nuo kurio priklauso automobilio stabdymo kelias, – kelio dangos rūšis. Tai yra susiję su padangų sukibimu, kuris kinta priklausomai nuo padangų būklės ir kelio dangos pobūdžio. Ratai geriausiai sukimba su sauso betono arba asfalto danga, o su žvyrkeliu arba trinkelėmis sukibimas bus mažesnis. Kelio dangos būklei įtakos turi ir orų sąlygos. Sniegas pailgina stabdymo kelią dvigubai, o ledas – keturgubai. Jei kelio danga yra padengta ledu, o automobilis važiuoja 90 km/h greičiu, atstumas, reikalingas jam sustabdyti, gali išaugti net iki 200 m.

3. Transporto priemonės masė

Kuo didesnė automobilio masė, tuo ilgesnis bus jo stabdymo kelias. Kodėl? Didesnis svoris reiškia didesnę stabdžių sistemos apkrovą. Šiuo atveju stabdžių diskai ir trinkelės privalo atlikti papildomą darbą ir greičiau įkaista, o tai gali lemti lėtesnį greičio praradimą (minkštas stabdžių pedalas).

Transporto priemonės masės įtaka stabdymo procesui atsiranda dėl fizikos dėsnių: kartu su kinetine energija didėja kelio ilgis, kuriame trinties jėga turi veikti, kad sustabdytų transporto priemonę. Kaip tai atrodo praktiškai? Iš dviejų automobilių, judančių vienodu greičiu, tas, kuris yra sunkesnis, turi didesnę kinetinę energiją, todėl iki visiško sustojimo jis turi įveikti ilgesnį kelią.

4. Padangų būklė ir rūšis

Priklausomybė taip pat pasireiškia ir atvirkštine linkme: važiuojant 48 km/h greičiu su vasarinėmis padangomis apsnigtu keliu ir stabdant automobilį prireiks nuriedėti apie 62 metrus, su žieminėmis – apie 31 metrą. Taigi žieminės padangos sutrumpina stabdymo kelią net 50 procentų!

Be to, transporto priemonės važiavimo saugumui ir stabdymo procesui yra labai svarbi padangų būklė. Sumažėjęs protektoriaus gylis gerokai padidina paslydimo tikimybę.

Sprendimai, naudojami stabdžių sistemoje

Stabdžių skysčio kokybė, stabdžių antdėklų bei technologiniai sprendimai, naudojami stabdžių sistemoje, tiesiogiai lemia kelio ilgį, kurį turi įveikti automobilis iki visiško sustojimo. Įtakos tam turi ne tik atskirų elementų susidėvėjimas, bet ir medžiagos, iš kurių jie yra pagaminti. Automobilis su plieniniais 280–300 mm storio stabdžių diskais sustos įveikęs 36–42 m atstumą (kai greitis – 100 km/h). Atstumas sumažės iki 32–36 m, jei diskai yra keraminiai, ventiliuojami arba raižyti.

Stabdymo kelio pailgėjimas taip pat gali būti susijęs su susidėvėjusiais amortizatoriais. Jį sutrumpinti, o svarbiausia – padidinti saugumą, taip pat padeda įvairios sistemos, pavyzdžiui, ABS (apsaugo nuo ratų užsiblokavimo stabdymo metu) ir EBD.

EBD: elektroninis stabdymo jėgos paskirstymas

Sistema EBD (Electronic Breakforce Distribution) – tai dar vienas technologinis sprendimas, skirtas palengvinti transporto priemonės sustabdymo manevrą. Elektroninė stabdymo jėgos paskirstymo sistema buvo sukurta siekiant sumažinti išilginį slydimą. Tai potencialiai pavojinga situacija, kuri gali atsitikti, kai automobilio ratai yra nevienodai apkrauti. Tai dažniausiai nutinka stabdant:

  • ant šlapios arba nelygios kelio dangos,
  • su netolygiai išdėstytu kroviniu,
  • tuo pat metu įveikiant posūkį,
  • keičiant važiavimo trajektoriją.

Priežastimi taip pat gali būti vieno rato sukibimo su kelio danga praradimas. Tai pailgina stabdymo kelią, gali sukelti paslydimą arba automobilio valdymo praradimą. Kaip EBD turėtų padėti?

EBD veikimo principas

Elektroninė stabdymo jėgos paskirstymo sistema – tai gana paprastas sprendimas. Sistema sąveikauja su stabdymo sistemos jutikliais, renka ir analizuoja jų pateikiamą informaciją ir vykdo komandas, įrašytas į valdymo bloką. Jei EBD gauna signalą apie netinkamą apkrovos išdėstymą ir su tuo susijusią paslydimo riziką, sistema stabdžiuose pradeda reguliuoti konkrečios ašies individualų slėgį. Ratas labiau apkrautoje pusėje stabdys intensyviau nei mažiau apkrautas ratas ir tai apsaugos nuo automobilio padėties pasikeitimo.

Svarbi elektroninė stabdymo jėgos paskirstymo sistemos savybė – gebėjimas prisitaikyti prie konkrečios situacijos. Automobilių su priekinių ratų pavara galas yra lengvesnis, todėl avarinio stabdymo metu svorio centras persikelia į priekį. Tuomet EBD, naudodama elektromagnetinius vožtuvus, reguliuoja galinių ratų stabdymo jėgą ir apsaugo nuo jų užsiblokavimo. Tokiu būdu sistema maksimaliai išnaudoja ratų sukibimą, sutrumpindama stabdymo kelią ir išlaikydama transporto priemonės stabilumą.

EBD ir ABS

EBD – tai išplėstinė ABS sistemos versija. Įvertinus elektroninio valdymo algoritmus, galima teigti, kad tai yra antiblokuojančios stabdžių sistemos priedas. Kas jungia šiuos komponentus? Pirmiausia elektroninė stabdymo jėgų paskirstymo sistema veikia pagal ABS sistemos gaunamą informaciją, todėl ABS vis dažniau remiasi EBD, kuri papildo pagrindinės sistemos veikimą optimizuodama ratų stabdymo jėgą avarinėse situacijose.

EBD veikimo laikas baigiasi tuomet, kai ABS sistema perima kontrolę. Taip pat būtina atminti, kad ji naudoja ABS jutiklius, todėl jei jie bus užteršti, sistema neatliks savo funkcijų.

EBD ir BAS: kuo šios sistemos skiriasi?

Stabdymo kelio sutrumpinimui naudojama ne tik EBD. Dar viena sistema, kurios tikslas – maksimaliai padidinti transporto priemonės sustabdymo efektyvumą, yra BAS (Brake Asistance System). Kas tai yra? Avarinio stabdymo metu vairuotojai dažnai nuspaudžia stabdžių pedalą nepakankama jėga, todėl pailgėja greičio mažinimo procesas. Stabdymo asistentas BAS aptinka tokias situacijas, padidina slėgį stabdžių sistemoje ir taip padidina stabdymo jėgą.

Panašiai kaip EBD, BAS naudoja ABS sistemos duomenis. Ekspertų pateikiami rezultatai rodo, kad sistema gali sutrumpinti stabdymo kelią net 30 procentų. Šių technologinių sprendimų skirtumas pirmiausia yra situacijos, kuriose jie pradeda veikti. Elektroninė stabdymo jėgos paskirstymo sistema padeda išlaikyti judėjimo trajektoriją ir apsaugo nuo paslydimo, o BAS padidina transporto priemonės saugumą sumažindama vairuotojo pavėluotos reakcijos efektą.

Ar EBD sistema yra veiksminga?

Sistema EBD jau yra standartinis daugumos šiuolaikiškų automobilių įrangos elementas. Šį technologinį sprendimą naudoja tokie automobilių gamintojai kaip „Volkswagen“, „Seat“, „Toyota“ (jau nuo 1999 m.). Ar jis gali daryti realią įtaką stabdymo keliui?

Kelio atkarpa, kurią turi įveikti automobilis iki sustojimo, priklauso nuo daugelio veiksnių. Vairuotojai supranta, kad svarbiausi iš jų yra transporto greitis ir orų sąlygos, tačiau dažnai pamirštą labai svarbų dalyką – keleivių skaičių arba papildomo krovinio svorį. Tai turi įtakos svorio centrui ir jėgų pasiskirstymui, taip pat pačiam stabdymo kelio ilgiui. Būtent tada ir pradeda veikti EBD. „Automobilis yra nuolat stebimas ABS jutiklių, kurie rodo sukibimo su kelio danga lygį. Sistema, atsižvelgdama į aktualius poreikius, keičia slėgį stabdžiuose iš priekio į galą arba į šonus. Šiuo atveju vairuotojas gali sukaupti dėmesį į maksimalų stabdymo efektyvumą be paslydimo rizikos. Šiuo atveju gamintojų pažadai nėra reklaminis triukas – EBD sutrumpina stabdymo kelią ir padeda stabilizuoti važiavimo trajektoriją“, – teigia ekspertas iš „Inter Cars“.

Saugus stabdymas – ne tik su EBD: susipažinkite su „Inter Cars“ sprendimais

Šiuolaikiškos sistemos, kurias gamintojai montuoja automobiliuose, gali turėti reikšmingą įtaką vairuotojo ir keleivių saugumui. Jos taip pat pagelbės avarinėse situacijose, pavyzdžiui, staigaus stabdymo atvejais. Vis dėlto sistemos negali atstoti transporto priemonės vairuotojo žinių ir patirties, taip pat jos nelabai padės, jei stabdžių sistema nebus tvarkinga. Kaip to galima išvengti ir tinkamai pasirūpinti savo automobiliu?

„Inter Cars“ automobilių dalių parduotuvėse rasite atsarginių dalių, įrankių ir aksesuarų, kurie leis pakelti stabdymo proceso efektyvumą, o geras stabdžių skystis, tinkamai parinktos stabdžių trinkelės ir pagrindiniai įrankiai padės atlikti einamuosius remonto darbus. Taip pat nepamirškite padangų – jos turi būti pritaikytos orų sąlygoms.

EBD ir kitos šiuolaikiškos sistemos automobilyje

Staigių situacijų kelyje, kai prireikia staigaus avarinio stabdymo, nutinka kiekvienam vairuotojui. Jų nepavyks visiškai išvengti, bet galima sumažinti jų riziką. Galiojančių taisyklių laikymasis ir gera automobilio techninė būklė – svarbiausi veiksniai, turintys įtakos eismo dalyvių saugumui. Sistemos, tokios kaip EBD, padeda sustabdyti automobilį trumpesnėje atkarpoje, todėl jos turi būti traktuojamos kaip rimta parama vairuotojui. Net nedidelis stabdymo kelio pakeitimas gali padėti išvengti eismo įvykio.