Paskelbimo data: 2024-03-27

Oro aušintuvo montavimas: kaip ir dėl ko tai verta padaryti?

Pirmasis oro aušintuvas buvo sukonstruotas dar XX amžiaus 4-ajame dešimtmetyje, o jo išradėju laikomas Charlesas Nelsonas Pogue, sumontavęs šį įrenginį savo automobilyje. Tai leido jam pasiekti gerokai didesnį našumą nei kitų tų laikų transporto priemonių. Oro aušintuvai – tai įrenginiai, kurie pirmiausia gali būti siejami su automobiliais, bet jie taip pat naudojami lėktuvuose, motocikluose ir net žemės ūkio technikoje. Jie gali suteikti didesnę galią ir sukamąjį momentą tuo pat metu palaikydami saugią variklio temperatūrą. Oro aušintuvo montavimas – tai užduotis, reikalaujanti tam tikrų žinių ir patirties, bet jei esate suinteresuotas padidinti savo automobilio našumą, tai, be abejo, verta su tuo susipažinti. Svarbu, kad oro aušintuvo modelis būtų parinktas tinkamai. Tai lemia automobilio rūšis bei jo galia.



Oro aušintuvas – kas tai?

Jei domitės automobiliais, tikriausiai girdėjote terminą „oro aušintuvas“. Kas tai per įrenginys? Tai elementas, naudojamas vidaus degimo varikliuose, kurio paskirtis – sumažinti suslėgto oro temperatūrą prieš jo patekimą į variklį. Jį naudojant galima padidinti variklio galią ir sukamąjį momentą, taip pat sumažinti degalų sąnaudas.

XX amžiaus 8-ajame dešimtmetyje į rinką buvo išleisti varikliai su turbokompresoriais, bet jie neturėjo oro aušintuvų. Tik po tam tikro laiko automobilių gamintojai pastebėjo šių įrenginių privalumus ir pradėjo juos montuoti. Dabar oro aušintuvai yra plačiai naudojami varikliuose su turbokompresoriais – tiek dyzeliniuose, tiek benzininiuose su tiesioginiu degalų įpurškimu. Oro aušintuvai gaminami iš įvairių medžiagų, pavyzdžiui, aliuminio, vario ar dirbtinio pluošto. Jų forma ir matmenys yra pritaikyti konkrečioms reikmėms ir varikliams.

Oro aušintuvo veikimo principas

Jau žinote, kas tai yra oro aušintuvas automobilyje, tad atėjo laikas pažiūrėti, kaip jis veikia.

Suslėgto oro temperatūros sumažinimas prieš jo patekimą į variklį – taip paprasčiausiai galima aprašyti oro aušintuvo paskirtį. Ką tai reiškia? Šaltesnis oras, kuris įvedamas į variklį, suteikia galimybę padidinti jo tankį, o kartu ir deguonies kiekį, dėl to padidėja variklio našumas.

Oro aušintuvas varikliuose su turbokompresoriais, aušinamas oru arba aušinimo skysčiu, yra sumontuotas tarp turbokompresoriaus, kuris suslegia orą pakeldamas jo temperatūrą bei tūrį, ir įsiurbimo kolektoriaus, kuris nukreipia orą į variklio cilindrus. Šis šilumokaitis mažina suslėgto oro temperatūrą, ir patekimo į variklį momentu ji yra žemesnė net 40 °C. Tokiu būdu padidinamas variklio našumas ir sumažinama išmetamųjų dujų emisija.

Kokia oro aušintuvo montavimo nauda?

Automobilyje, kuriame yra sumontuotas oro aušintuvas, galite pastebėti keletą tiesiogiai jo nulemtų pranašumų. Taigi, ką suteikia oro aušintuvas?

„Visų pirma pastebimas galios padidėjimas. Dėl vėsesnio oro variklis sugeba sudeginti daugiau degalų, todėl padidėja išėjimo galia. Ar karštomis dienomis kada nors patyrėte įspūdį, kad jūsų automobilio variklis yra kiek silpnesnis? Tikriausiai neklydote, nes šiltas oras turi mažesnę masę nei šaltas, todėl sumaišytas su benzinu arba dyzelinu sudaro liesesnį oro-degalų mišinį. Naudojant oro aušintuvą, automobilio našumas gali padidėti net 20 proc.“, – sako automobilių ekspertas iš „Inter Cars“.

Oro aušintuvas taip pat turi įtakos degalų degimo efektyvumui. Paradoksalu, kad galios ir variklio našumo padidėjimui, efektyviam darbui reikia mažesnio oro ir degalų mišinio kiekio.

Vėsesnis oras daug prisideda prie variklio perkaitimo ir kitų su aukšta temperatūra susijusių problemų rizikos sumažinimo. Išvengiama didesnių degalų sąnaudų, didesnės išmetamų dujų emisijos, stūmoklių pažeidimo arba greitesnio aušinimo sistemos elementų susidėvėjimo. Be to, variklis tampa patvaresnis, užtikrinama tinkama temperatūra ir apskritai pagerėja variklio darbas.

Dabar jau žinote, ką duoda oro aušintuvas. Laikas susipažinti su šių įrenginių rūšimis.

Oro aušintuvų rūšys ir tipai

Internete galima rasti kelių rūšių ir tipų oro aušintuvų, kiekvienas jų turi unikalių savybių. Išskiriamos dvi pagrindinės oro aušintuvų rūšys. Pirmajame jų atvėsinto oro įėjimo ir išėjimo vietos yra toje pačioje pusėje. Antrajame, vadinamame „cross flow“, oro srautai yra lygiagretūs, bet nukreipti priešingomis kryptimis, ir tai padeda efektyviai aušinti į variklį tiekiamą orą.

Skirstyti šiuos įrenginius galima ir atsižvelgiant į aušinimo būdą. Pirmojo tipo, vadinamų „oras–oras“ („air-to-air“), aušintuvų veikimo principas – aušinimas oro srautu. Jie pasižymi gana aukštu efektyvumo lygiu, bet dėl savo didelių matmenų idealiai tinka tik sportiniams automobiliams, pavyzdžiui, „Ford Mustang Shelby GT350“.

Oro aušintuvai „vanduo–oras“ („water-to-air“) orui aušinti naudoja vandenį. Jie yra mažesni, todėl puikiai tiks automobiliams, kurie turi ribotą erdvę oro aušintuvui montuoti, pavyzdžiui, „Subaru WRX STI“, „Mitsubishi Lancer Evolution“.

Kanalinis oro aušintuvas („charge pipe“) montuojamas įpūtimo vamzdyje tarp turbokompresoriaus ir variklio įsiurbimo kolektoriaus. Šie oro aušintuvai yra lengviau montuojami nei oro aušintuvai, aušinami oru arba vandeniu, bet gali būti ne tokie efektyvūs. Kanaliniai oro aušintuvai dažnai naudojami automobiliuose BMW, „Volkswagen Golf GTI“, „Audi S4“.

Ventiliuojamas oro aušintuvas („bar-and-plate“) naudoja aušinimo šerdį, susidedančią iš vamzdelių ir skardelių. Oras teka vamzdeliais, o šilumą išsklaido skardelės. Ventiliuojamas oro aušintuvas papildomai gali turėti ventiliatorių arba vandens purkštukus, kurie padidina aušinimo efektyvumą. Šios rūšies oro aušintuvai yra plačiai naudojami automobiliuose „Mazda RX-7“, „Nissan 300ZX“, „Mitsubishi Eclipse“.

Oro aušintuvo parinkimas

Oro aušintuvo montavimas – tai procesas, reikalaujantis atitinkamo pasiruošimo, tikslumo ir kruopštumo, kad būtų pasiektas tinkama veikimo kokybė ir maksimalus atliekamos modifikacijos efektyvumas. Kaip sumontuoti oro aušintuvą?

Pirmiausia turite pasirinkti oro aušintuvą, tinkantį savo automobiliui, kuris optimaliai aušins įsiurbiamą orą. Apibrėžkite savo poreikius ir oro aušintuvui keliamus reikalavimus. Norėdami padidinti automobilio galią, įsitikinkite, kad oro aušintuvas turi automobiliui pakankamą aušinimo tūrį. Kuo didesnė jo vertė, tuo jis bus efektyvesnis.

Svarbu tai, kad oro aušintuvas būtų suderinamas su kitais turbininės įpūtimo sistemos elementais, pavyzdžiui, turbokompresoriumi. Variklio tipas bei maitinimo sistema taip pat turi didelę įtaką.

Geriausias būdas sužinoti daugiau apie oro aušintuvą, tinkamą savo automobiliui, – susisiekti su jo gamintoju arba paieškoti informacijos automobilio priežiūros instrukcijoje. Tai padės išvengti netinkamo pasirinkimo.

Kur montuoti oro aušintuvą?

Oro aušintuvo montavimo vieta priklauso nuo automobilio modelio. Dažniausiai jis turi būti montuojamas toje vietoje, kurioje turės didžiausią įtaką varikliui tiekiamo oro aušinimui. Tai reiškia, kad montavimo vieta priklauso nuo variklio konstrukcijos, taip pat jo padėties, įsiurbimo ir išmetimo sistemų, darbinio tūrio ir galios. Automobiliuose, kuriuose variklis yra priekyje, oro aušintuvas dažniausiai montuojamas priekinio buferio srityje arba ant radiatoriaus. Jei jūsų automobilyje variklis sumontuotas gale, oro aušintuvas gali būti montuojamas taip pat kur nors galinėje dalyje arba tiesiai virš variklio.

Oro aušintuvo montavimas: kaip tai padaryti

Kaip sumontuoti oro aušintuvą? Iš pradžių pašalinkite visus elementus, kurie gali trukdyti montuojant. Kai kuriais atvejais gali būti prireikti išmontuot buferį, radiatorių, žarnas arba oro filtrus. Jei keičiate oro aušintuvą, prieš jo montavimą turite pašalinti seną įrenginį.

Pirmiausia reikia sumontuoti oro aušintuvo tvirtinimo vietą, po to – prijungti oro žarnas prie oro aušintuvo ir turbokompresoriaus. Oro žarnos turi būti tinkamai nupjautos ir patikimai pritvirtintos. Jei oro aušintuvas aušinamas vandeniu, turite sumontuoti vandens radiatorių ir pritvirtinti žarnas prie jo.

Sumontavus oro aušintuvą būtina patikrinti jo veikimą. Tam paleiskite variklį ir patikrinkite, ar įpučiamas oras yra tinkamai aušinamas. Taip pat galima atlikti bandomąjį važiavimą ir patikrinti, ar įrenginys veikia tinkamai.

Pasirūpinkite aušinimo sistema su „Inter Cars“

Jei norite užtikrinti saugų savo automobilio variklio darbą, būtina palaikyti tinkamą jo temperatūrą. Būtinai užsukite į „Inter Cars“ parduotuvę, kur rasite aukščiausios kokybės oro aušintuvų populiariausiems automobilių modeliams. Aušinimo sistemos dalis yra ir variklio radiatorius, kuris rūpinasi perteklinės šilumos, susidarančios veikiant varikliui, nukreipimu. Mūsų asortimente esantys termostatai užtikrins optimalią jūsų automobilio variklio veikimo temperatūrą. Mūsų asortimentą sudaro geriausių rinkoje gamintojų tiekiamos atsarginės dalys, o tai garantuoja aukščiausią mūsų produktų kokybę.

Ar verta montuoti oro aušintuvą?

Oro aušintuvo montavimas – viena populiariausių modifikacijų, atliekamų automobiliuose. Jei jums rūpi pagerinti variklio efektyvumą, būtinai apsvarstykite oro aušintuvo montavimo galimybę, ypač jei jūsų automobilis turi turbokompresorių.

Kartu atminkite, kad oro aušintuvo sumontavimas taip pat gali turėti tam tikrų neigiamų pasekmių. Dėl padidėjusio oro srauto gali pakilti slėgis sistemoje, todėl gali prireikti papildomų modifikacijų, pavyzdžiui, padidinti žarnų skersmenį arba sumontuoti didesnį apsauginį vožtuvą.