Paskelbimo data: 2019-10-25

PADANGŲ ŽENKLINIMAS

Beveik visos padangos, pagamintos po 2012 m. birželio mėnesio ir parduotos pradedant nuo 2012 m. lapkričio mėnesio Europos Sąjungos teritorijoje, turi būti paženklintos pagal reglamentą EC 1222/2009. Jis padės vartotojams gauti reikiamą informaciją apie padangas, o tai palengvins tinkamiausio produkto pasirinkimą. Ženklinimas apima tris informacijos tipus, leidžian- čius geriau nustatyti konkrečios padangos parametrus.



PASIPRIEŠINIMAS RIEDĖJIMUI / KURO SĄNAUDOS


Mažiausias pasipriešinimas riedėjimui sumažina kuro sąnaudas. Vertinimas nuo A iki G atspindi pasipriešinimo riedėjimui poveikį kuro sąnaudoms nuo mažiausio iki didžiausio. Rezultatas gali skirtis, atsižvelgiant į transporto priemonę ir važiavimo sąlygas, visgi skirtumas tarp G klasės padangų komplekto ir A klasės padangų komplekto parodo, jog kuro sąnaudas galima sumažinti net 7,5%.

SUKIBIMAS SU ŠLAPIU PAVIRŠIUMI / STABDYMO KELIAS


Kategorijoje „Sukibimas su šlapiu paviršiumi“ klasifikavimas nuo A iki G nurodo sąlyginį stabdymo kelią ant šlapio paviršiaus, nuo trumpo iki ilgo. D ir G klasės tam nėra skirtos. Rezultatas gali skirtis, atsižvelgiant į transporto priemonę ir važiavimo sąlygas, visgi skirtumas tarp G klasės padangų komplekto ir A klasės padangų komplekto parodo, jog stabdymo kelią galima sutrumpinti 30% (pvz., važiuojant lengvuoju automobiliu 80 km/h greičiu, stabdymo kelias gali sutrumpėti iki 18 metrų)*. 

IŠORINIO TRIUKŠMO LYGIS


Išorinio triukšmo lygis matuojamas dB; padangos, kurių triukšmo lygis mažas, mažiau trukdo aplinkai (dėmesio: išorinio triukšmo lygis nėra glaudžiai susijęs su triukšmo lygiu automobilio viduje).
Viena banga = žemo išorinio triukšmo lygio padanga. Vertė yra 3 dB mažesnė nei vertė, kuri yra numatyta Europos Sąjungos standarte ir bus įvesta ateityje.  
Dvi bangos = vidutinio išorinio triukšmo lygio padanga. Ši vertė atitinka Europos Sąjungos standartą, kuris bus įvestas ateityje.

Trys bangos = aukšto išorinio triukšmo lygio padanga. Vertė atitinka šiuo metu privalomus Europos Sąjungos standarto reikalavimus, visgi viršija vertę, kuri pagal standartus turi būti įvesta ateityje.

KUR PRIVALOMA NAUDOTI ŽENKLINIMĄ?

Ženklinimas turi būti ant:
• lengvųjų automobilių ir SUV tipo padangų;
• lengvųjų autofurgonų padangų;
• sunkiųjų automobilių padangų.
Ženklinimo neturi būti ant:
• restauruotų padangų;
• profesionalių padangų, skirtų visureigiams;
• profesionalių padangų, kurių neleidžiama naudoti viešuosiuose keliuose (pvz., varžybų padangų);
• T tipo ratų padangų;
• senovinių automobilių padangų (tokio tipo padangas leidžiama montuoti tik ant automobilių, kurių pirmosios registracijos data yra iki 1990 metų spalio 1 d.);
• padangų, kurių greičio indeksas yra mažesnis kaip 80 km/h;
• padangų, kurių nominalusis žiedų skersmuo neviršija 254 mm arba yra 635 mm ir didesnis;
• padidinto sukibimo padangų (pvz., dygliuotų padangų).

KOKIU BŪDU GAMINTOJAI ŽENKLINA PADANGAS?

Gamintojai gali ženklinti keliais būdais.
Gamintojas gali pasiūlyti lipduką, kuris bus užklijuotas ant padangos protektoriaus.
Antroji galimybė – identiškų padangų partijų žymėjimas atspausdintu ženklinimu. Pardavimo vietoje ženklinimas turi būti nurodytas tiesiai prie padangų, kad klientas matytų informaciją apie padangą.
Informacija, susijusi su padangos sukibimu su šlapiu paviršiumi, pasipriešinimu riedėjimui ir išorinio triukšmo lygiu (bet ne visas ženklinimo turinys), turi būti nurodoma padangų pasiūlymo medžiagoje.

KOKIUS VEIKSMUS TURI ATLIKTI PLATINTOJAS?

Pardavimo metu ženklinimas turi būti matomoje vietoje. Šiuo tikslu etiketė gali būti ant padangos. Parduodant padangas, kurios dar nėra paženklintos, pvz., padangas, kurios gaunamos iš sandėlio, klientui ši informacija turi būti pateikta prieš išduodant padangą.
Ženklinimo rodiklius būtina išspausdinti ir ant sąskaitų faktūrų arba įteikti kartu su sąskaita faktūra kaip priedą.

LABAI SVARBUS YRA BENDRAVIMAS SU GALUTINIU PRODUKTO VARTOTOJU

Vartotojas turi suprasti, kad kuro sąnaudos ir saugumas kelyje pirmiausia priklauso nuo automobilio vairavimo stiliaus.
Padangose turi būti tinkamas oro slėgis, jį būtina reguliariai tikrinti, kad būtų užtikrintos optimalios kuro sąnaudos ir maksimalus sukibimas su šlapiu paviršiumi. Taupus vairavimo būdas turi didelę įtaką kuro sąnaudoms. Vairuotojas turi pakankamai greitai pradėti stabdyti.
Vartotojas turi žinoti, kad ženklinime nurodyti trys rodikliai, ir nors jie yra svarbūs, jie nėra vieninteliai, kurie nurodo esamos padangos parametrus.

KOKIE YRA KITI SVARBŪS PADANGŲ PARAMETRAI?

Gali keistis ir padangų atitikties žymėjimas, kuris būtinas visoms padangoms, parduodamoms Europos Sąjungos teritorijoje. Atitikties numeris yra nurodomas ant padangų šono. Tai žymėjimas, prasidedantis simboliu E4, po jo nurodomas atitikties numeris. Pagal naujausius reikalavimus atitikties numeris bus papildytas pasipriešinimo riedėjimui žymėjimu. Vėliau ant padangos bus nurodoma ir informacija apie triukšmo lygį, kaip ir apie padangos pasipriešinimą riedėjimui.

___________________
*) matavimas atitinka metodą, nustatytą reglamente EC 1222/200*.
Šią medžiagą parengė įmonė „Vredenstein“


NUIMTŲ PADANGŲ LAIKYMAS

• Padangos turi būti laikomos vietoje, kurioje yra žema temperatūra bei kur jos yra apsaugotos nuo dienos šviesos spindulių (ozonas koroziškai veikia gumos struktūrą). Patalpa turi būti gerai vėdinama, be skersvėjo.
• Rūsys arba dirbtuvės labiau tiks nei pastogė arba garažas, nes jose nėra tokių drastiškų temperatūros svyravimų.
• Norint išvengti deformacijos ir palengvinti montavimą, padangas reikia laikyti vertikalioje padėtyje. Jos neturi būti pakabintos arba sukrautos į krūvą viena virš kitos.


• Jeigu laikote padangas su baltu ženklinimu tarp jų, būtinai pasukite juos viena į kitą, kad išvengtumėte situacijos, kai juoda guma išteplioja baltą ženklinimą.
• Taip pat galima kiekvieną padangą supakuoti atskiruose plastikiniuose maišuose, kad nebūtų padangos sąlyčio su oru, taip ją apsaugant nuo išorės dulkių ir drėgmės.
• Siekiant išvengti vienos padangos pusės įlinkimo, būtina reguliariai keisti jų padėtį.

SUMONTUOTŲ ANT DISKŲ PADANGŲ LAIKYMAS

• Padangas geriau sandėliuoti sumontuotas ant diskų, bet ne taip, kaip aprašyta anksčiau. Bet tam būtina turėti pakaitinius diskus. Šiuo atveju padangas svarbu laikyti ne vertikaliai, bet sukrautas šonu. Skirtingai nei padangas be diskų, jas jau galima pakabinti.


• Privalumai: sandėliuojant padangos nesideformuoja.
• Siekiant išvengti suspaudimo, rekomenduojama padangas reguliariai apversti viena kitos atžvilgiu.


TINKAMAS PADANGŲ PASIRINKIMAS

Padangų įsigijimas – vienas iš svarbiausių darbų, ruošiant automobilį žiemai. Kad būtų galima pasirinkti, kurioms padangoms patikėti savo saugumą važiuojant slidžiais žiemos keliais, būtina atsižvelgti į keletą aplinkybių – važiavimo intensyvumą, stilių, patirtį, kelius, automobilio tipą, taip pat finansines galimybes. Tikimės, kad pateikta informacija Jums padės rasti tinkamiausią sprendimą. Prašykite informacijos profesionalių padangų pardavėjų – tai jų darbas pasiūlyti Jums tinkamiausias padangas, kad kitą kartą, kilus svarbiam vasarinių arba žieminių padangų pasirinkimo klausimui, Jūs sugrįžtumėte.


ŽIEMINIŲ PADANGŲ TIPAI

Žiemines padangas sąlyginai galima suskirstyti į 4 grupes. Išskiriamos dygliuotos (gamintojas tiekia tik su dygliais), dygliuojamos (padangos su skylutėmis dygliams, galima įsigyti ir su dygliais), nedygliuotos skandinaviško tipo (frikcinės arba lamelinės padangos) ir nedygliuotos Centrinės Europos tipo padangos.


TRUMPAS ŽIEMINIŲ PADANGŲ TIPŲ APRAŠYMAS:


Dygliuotos padangos
Pritaikytos naudoti sudėtingomis žiemos sąlygomis. Puikus sukibimas su ledu ir suplūktu sniegu. Protektoriaus raštas suformuotas taip, kad gerai išsivalytų važiuojant sausu ir šlapiu sniegu, ižu. Vidutiniški pasiekimai ant asfalto, dėl dyglių padidėja triukšmo lygis. Manoma, jog dygliuotos padangos užtikrina maždaug 10% saugesnį važiavimą apledėjusia kelio danga.


Dygliuojamos padangos
Pasižymi tomis pat savybėmis kaip ir dygliuotos padangos, bet šios padangos būna ir be dyglių. Atskiri modeliai, kurių protektoriaus blokai nebūna per daug lameliuoti, tinkami naudoti kaip universalios padangos. Jeigu pasirenkamos padangos su dygliais, siekiant užtikrinti optimalų naudojimą ir gerą dyglių patvarumą, rekomenduojame naudoti tik dvipusio tvirtinimo dyglius.

Frikcinės (skandinaviško tipo) padangos
Protektoriaus blokai su daug lamelių ir žemoms temperatūroms pritaikyta gumos sudėtimi sudėtingoms žiemos sąlygoms. Puikūs pasiekimai ant ledo, vidutiniški ant asfalto. Nedygliuota alternatyva dygliuotoms padangoms. Puikus komfortas – tylus važiavimas. Padangos nėra skirtos naudoti vasarą, todėl rekomenduojame jas pakeisti, kai oro temperatūra išlieka stabili virš +7C.


Centrinės Europos tipo žieminės padangos
Puikūs pasiekimai ant drėgno ir sauso asfalto, vidutiniški ant ledo arba sniego. Gali būti naudojamos kaip universalios padangos. Padangoms priskirtas didelis greičio indeksas (dygliuotoms ne daugiau kaip T (iki 190 km/h), frikcinėms ne daugiau kaip R (iki 170 km/h), Centrinės Europos – pradedant nuo T (iki 190 km/h) iki V (iki 240 km/h), jos tinka važiuoti ir greitkeliuose.


Padangų keitimas dažniausiai neapsiriboja tik padangų permontavimu, gali būti reikalingi ir papildomi darbai - pakabos remontas, ratų suvedimas ir kita. O jei neturite kur sandėliuoti padangas, greičiausiai norėsite pasinaudoti ir padangų saugojimo paslauga. Todėl rekomenduojame rinktis autoservisą kuris siūlo visą paslaugų paketą, taip sutaupysite laiko ir pinigų, o gavę viską iš vienų rankų būsite tikri jog paslauga suteikta kokybiškai ir turėsite garantiją. Rinkitės patikimą padangų servisą savo mieste.